Training Lichaamsgericht werken

Lichaamsgericht werken

3 dagen
Epe
Max. 20 deelnemers
€775,-
Startdatum oktober 2021

Ben je op zoek naar meer kennis en theorie over lichaamsgericht werken? Wil je graag leren wat de impact en effect kan zijn voor jouw cliënten? Dan gaat deze training jou verder helpen!

De laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat het lichaam, bezien vanuit relationele lichaamsbeelden (Tamboer, 1989), niet meer weg te denken is in de psychiatrische en psychosociale hulpverlening. Allerlei klachten van onze cliënten hebben een lichamelijke component bijvoorbeeld in de vorm van fysieke stress, verhoogde spierspanning, slecht slapen, benauwdheid, energieverlies, onrust, hartkloppingen. Er zijn specialisten die dit `lichamelijk zijn’, de lichaamsbeleving, ofwel de wijze waarop mensen lichamelijk betekenis geven aan zichzelf, anderen en hun omgeving, juist al jaren als uitgangspunt van behandeling nemen. De kennis en mogelijke interventies die deze specialisten gebruiken, worden in deze training behandeld én zelf beoefend.

Resultaat

Na afloop van de training ben je bekend met enkele theoretische principes met betrekking tot lichaamsbeleving en lichaamsgerichte interventies. Je hebt vaardigheden om het lichamelijk-zijn te observeren zoals houdingsbeeld, lichaamsbeeld, expressie, ademhaling en bewegingsbeeld. Je hebt de impact van lichaamsgericht werken zelf ondervonden en je kunt  ervaringen, obstakels en effecten onder woorden brengen. 

Hiermee ben je meer vaardig om betekenisvolle lichamelijke aspecten te betrekken in de begeleiding of behandeling van je cliënten. Te denken valt aan cliënten die hun eigen emoties en behoeften niet goed kennen, of cliënten die moeilijk grenzen kunnen voelen of aangeven en cliënten die moeilijk contact maken met hun eigen lichaam.

Programma

  • Introductie in het relationele lichaamsbeeld, concepten met betrekking tot lichaamsbeleving
  • Verstoring in de lichaamsbeleving
  • Tolerantievenster, brein en down-top-interventies
  • Lichaamsbewustzijn
  • Relaxatie

Praktisch

Drie bijeenkomsten verdeeld over 2 maanden. Theoretische inleiding, zelf ervaren, leeswerk, thuis oefenen en implementatie in de praktijk tussen de 3 bijeenkomsten: 30 minuten per dag (voor het beste resultaat = 10 uur)

Voor wie?

Paramedici

Trainer

Fred Dijk

Mijn naam is Fred en ik mag teren op 30 jaar ervaring met bewegen en lichamelijkheid in hulpverleningssituaties. Ik ben psychomotorisch therapeut, mindfulnesstrainer en docent aan de CALO, Zwolle. Ik ben man, vader (van een dochter), vriend, buurman, medespeler en zanggenoot.

Als stagebegeleider en methodiekdocent ben ik enthousiast geworden over de werkwijze en inhoud van Intraverte. Ik vind het dan ook fijn dat ik mijn expertise mag gaan inzetten bij hun Academie en zo het relationele bewegen en lichaam gemeengoed te maken voor hulpverleners.

Fred van Dijk psychomotorisch therapeut

Incompany

Volg de training lichaamsgericht werken samen met je team of collega’s op een datum en locatie naar keuze! Het programma wordt aangepast aan je persoonlijke wensen of zelfs volledig op maat gemaakt.

Erkenning & accreditatie

  • Certificaat van deelneming
  • Accreditatie via ADAP is momenteel in aanvraag

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier.